tisdag 27 januari 2015

En regering, många utmaningar

Mindre än 48 timmar efter det att vallokalerna stängdes har en ny regering presenterats i Grekland. 

Det har gått fort. På två dagar har rösterna i valet räknats, en ny premiärminister svurits in, en kontroversiell maktallians bildats och, som det framkommit för en timme sedan, en ny regering presenterats.

Det finns en anledning till de snabba vändningarna. Den som får uppdraget av landets president att bilda regering har tre dagar på sig. Sedan övergår uppdraget till den som kommit tvåa i valet. Alexis Tsipras har förmodligen haft ett hektiskt dygn.

Det finns en till anledning till att det går snabbt. Förhandlingarna med EU om det frysta stödpaketet på drygt 7 miljarder euro behöver kvickt återupptas. De pengarna behövs för att den grekiska staten ska kunna finansiera sina utgifter.

I dessa förhandlingar (och de som följer) kommer Yanis Varoufakis (finansminister) och Panagiotis Lafazanis (vice premiärminister) spela en viktig roll, ur SYRIZAs synvinkel. De två har haft en stor del i SYRIZAs vallöfte om att skriva ned landets skulder och ska nu försöka infria löftet. Det är en öppen fråga hur det kommer att gå.

I övrigt har ögonbrynen höjts över att högernationalistiska Självständiga/Oberoende greker (ANEL) och vänsterradikala Syriza bildar regering. Motståndet mot memorandumet är det enda politiska område som de två partierna kommer överens om. I övrigt står de mycket långt ifrån varandra. Med andra ord finns här en källa till slitning som över tid kan få regeringen att falla samman.

Det finns en intressant iaktagelse som har gjorts beträffande denna koalition och hur den kan komma att överleva de spänningar som uppstår. Den spekulerar i att ANEL kommer låta SYRIZA få igenom sin ekonomiska politik i utbyte mot att SYRIZA inte rör i frågor som är viktiga för ANEL, till detta hör frågor som försvars-och utrikespolitik, religion- och socialpolitik. En sådan uppgörelse skulle i så fall ge ett visst mått av frid för regeringen. Att  ANELs ordförande Panos Kammenos blir försvarsminister får sägas ge ett visst stöd till iaktagelsen.

En annan iaktagelse, som en hel del kommer att anmärka på, är att bara 6 av 39 statsråd i den nya regeringen är kvinnor. Dessutom är samtliga 6 biträdande ministrar. För SYRIZA, som lovat åtgärda jämställdhetsgapet, är det besvärande att inte mer än 15% av regeringen består av kvinnor. Det kommer förmodligen inte räcka långt med att regeringen visar på att med Zoe Konstantopoulou får landet en kvinnlig talman.
 
Not: En engelskspråkig förteckning över regeringens sammansättning hittar du här

2 kommentarer:

  1. Jag noterade också att Självständiga/Oberoende Greker fick biträdande ministerpost med ansvar för Makedonien & Thrace.

    SvaraRadera
  2. Det stämmer. De har totalt 5 representater i kabinettet/regeringen: http://en.wikipedia.org/wiki/Cabinet_of_Alexis_Tsipras

    SvaraRadera